Stall Hamra har Boxar i uppvärmt stall och det finns även några uteboxar.
Vi har tillstånd för verksamhet med häst enligt §16 Djurskyddslagen.
Tillfälle att hyra för en lägre månadskostnad och ändå ha tillgång till alla bekvämligheter. För 3003 kr/månad (2024) så har man en utebox (3,5x3,5), rasthage, stor gräshage med hästkompisar. Oftast går hästarna i mindre sällskap, med en eller flera hästkompisar. Hästarna i utestallet går ute betydligt mer i hage än vad hästarna i innestallet gör. Sadel och träns hängs i den uppvärmda sadelkammaren. Täckeshylla i foderkammaren för plats för sina egna saker.
Box inne i stallet kostar 4339 kr/m, 3,5 x 3,5 (2024). Varje box har en mindre uteplats med en egen ytterdörr till och öppningsbart fönster. Utöver uteplatsen har varje häst en rasthage med godkända mått med anslutande gräshage på ca 300 m lång. Varje hage har sommarvatten. Egen designad vattenkopp i boxen, rymmer lika mycket vatten som en spann. Stallgången är bred med gummimatta. Varje box har tillhörande väggutrymme med täckeshängare, tränshängare, sadelpinne och utrymme för höpåsar.
Tränshängare, två sadelhängare, garderob och ett extra förvaringsutrymme för täcken ingår.
I stallgången har vi golvvärme som används vid behov. Ett modernt ventilationssystem säkerställer hästens stallmiljö. Det finns två spolspiltor med varmvatten. Sadelkammaren har både fysiskt och tekniskt skalskydd. Det finns toalett med dusch i stallet och i cafeterian.
Ridhus och ridmöjligheter
Stort ridhus (62x22 m) med biologiskt nedbrytbart ridmaterial som är bra att rida på och skonsamt för hästarnas leder. Ridhuset är sammanbyggt med stallet så ekipaget går direkt från stallet in i ridhuset. Ljudanläggning från Bose fungerar lika bra att koppla till sin mobiltelefons sportifylista som att ridinstruktören använder sig av mikrofon (mygga) i undervisningen. Högtalare på utsidan ställs ut vid behov för att förse utebanan med samma ljud.
Utomhus finns det både grus- och gräsbana.
Det finns bra ridvägar som i huvudsak består av grusväg. God grannsamverkan kräver ömsesidig respekt så vi hästmänniskor ser till att hålla vägarna fria från gödsel och underlättar för biltrafiken. I ett samverkansavtal med en markägare så har vi tillgång till en skogsväg som lämpar sig för konditionsträning. Vägen är utan biltrafik och slutar vid en sjö där hästarna kan gå ut i vattnet och bada (se bild).
Övrigt
Ensilage (12 kg) ingår för samtliga inhyrda hästar (ej under sommaren då gräs prioriteras). Hästarna fodras 5 ggr/dag och detta hjälps alla åt med under vinterhalvåret, under sommaren har vi ett enklare schema.
För självkostnadspris så finns olika typer av stallströ och tillgång till skrittmaskin och tvättmaskin. Anläggningen har inget lagerutrymme för hyresgästers önskemål om eget hö eller strö.
Parkering finns för hästtransport, 63 kr/mån (2024).
Vi tar alltid referenser och stallets hyresgäster får tycka till om sökande innan inflyttning. Detta är för att vi är måna om det goda stallklimatet vi har. Slutligen är det stallrådet tillsammans med stallägaren som bestämmer.
De som hyr av oss måste vara ansvarsfulla och ordningssamma. Om det är intressant så hör av dig till dwesterg@live.se eller ring 0702-582985 (ej e kl 20:00).
Vi har valt att skriva ihop allt som tänkas kan i ett samlat dokument "Stallavtal med bilaga". För att du ska veta vad som förväntas av dig och vad du kan förvänta dig av din uppstallning och att samma regler gäller för andra uppstallade. Så när du läser Stallavtalet med bilaga är det meningen att det ska kännas bra för dig. Är det något som känns sådär eller helt fel så ta upp det med stallvärden.
Läs gärna igenom våra rutiner Stallavtal med bilaga.
Stallet har solpaneler som producerar den el som förbrukas. Vi som är i stallet slösar aldrig på varmvatten eller ljus. Den miljövänligaste elen är den som inte förbrukas.
Stallet värms upp av bergvärme och värmen sätts endast på när det är såpass kallt att hästarna inte längre kan hålla stallet tempererat. Håller stallet runt 12 gr och över 10 gr som är behaglig temperatur.
Sopor sorteras. Plast och skor ansvarar varje hästägare för att det tas till återvinningscentralen (ÅVC).
Underlaget i manegen är helt biologiskt nedbrytbart och skonsamt för hästens leder.
Gödseln går till jordförbättring. Strö köps på plats.
Oskar visar hur man släpper hästen i hagen på ett säkert sätt. Oskar vänder hästen helt om så hästens huvud är mot utgången. Grinden stänger han endast den övre tråden så att han kan komma ur hagen på ett snabbt och bra sätt om det skulle behövas. Se gärna filmen.
trim-4d261a58-6872-4c11-8a98-e517d3eb43c5.mov