26 Jul 2020: | 2020 en summering så här långt. |
22 Apr 2018: | Arbetsdag 2018 |
17 Jan 2018: | Jens Fredricsson Clinic 2018-01-14 |
14 Jul 2017: | En ponnymorsas resa |
14 Jul 2017: | Linda N |
11 Jul 2017: | Lotta N, ridläger |
7 Jul 2017: | Grannen Jossan, första gången |
6 Jul 2017: | Maja och Era på Stall Hamra |
19 Jun 2017: | Clinic och kurs för Ellen Ofstad |
8 Jun 2017: | Himmel och helvete under samma dag |
3 May 2017: | Att göra i Maj och Pay and Jump |
30 Apr 2017: | Western tävling |
26 Jul 2020
En summering av 2020 i slutet av sommaren.
Ett år som inte liknar något annat år. Ett år som kommer att gå till historien som året då coronapandemin slog till.
Året började bra där Nellie gjorde ett starkt kval i Borås som gav biljetten till Scandinavium. Kvalen går över sex tävlingar och Nellie tog poäng på hälften av dem. Nellie och Conny red till sig en tredje plats den första dagen. Väl i final så satsade Nellie men det blev ett litet missförstånd som resulterade i ett stopp på en väl tilltagen oxer. Hästen med sina 17 år presterar på topp och vi kommer att spara på sprången för att hon ska hålla så länge som möjligt. Efter Scandinavium så kom Coronan och det blev stopp för allting. Länder stängde och ovisshet råder fortfarande om när allt blir normalt igen. I skrivande stund har tävlingar utan publik startat upp igen. Nellie och Conny har startat tre stycken 140 och det har varit starka och fina ritter men någon bom har fallit i varje start. Bara att träna på och starta fler så hoppas vi att den felfria ritten snart är gjord.
Busiga Elvis har vi hårdtränat med under sommaren. Elvis kan få för sig att springa mot utgången eller stå och tjura vid utgången eller mot framridningen. Så får man inte göra för då blir man utesluten när man tävlar. Man kan tycka att det är en rackarns häst när han gör så och kan hoppa så majestätiskt bra. Men nu är Nellie 170 cm lång och då har Elvis kommit på att minsta motståndens lag har ändrats och det är enklare att göra sin ryttare till viljes. Så nu galopperar han runt banan med spetsade öron och stor lyhördhet till Nellie. Denna förändring gjorde att de vann med drygt tre sekunders marginal i helgen på höjden 125 cm.
High Contess som föddes på gården det år den blev inflyttningsklar blev fostermor i höstas. Familjen köpte ett föl på tysk online. När fölet anlände till Sverige tog sig Contess på sig rollen som fostermor till lilla Diddi (Dear Darling). Kanske var det detta extra uppdrag som gjorde Contessa mer svårriden? Lösningen vi fann var att låta Nellies tränare rida Contessa en gång i veckan och det har givit resultat. Hästen är betydligt lugnare och mer harmonisk. Hästen har också varit svårlastad och nu finns ingen tvekan att gå på lastbil eller transport. Otroligt skönt! Hon var med till Sundbyholm och gjorde två fina starter, den första felfri och den andra rullade sista bommen ur sin skålla.
Cara PS familjens senaste inköp är en trevlig häst. Cara är uppfödd på ett stort stuteri i Tyskland där de rider in 300 hästar per år. Kanske är det för att hon har hanterats av proffs som hon är så bra att ha att göra med? Eller så är hon det trots att hon bara varit en i mängden? Nellie har gjort några träningar på henne i vintras och hon hoppar fantastisk och är hinderklok som få. Spelar ingen roll vilka hinder som ställs fram eller färg på vattenmatta, hon hoppar som hon har sett allt redan. Vi är så imponerade av henne som häst, talang och framtids hopp. I mars så mötte Nellie och Cara två rådjur. Rådjuren kom springande ut ur skogen rätt mot dem. Cara kastade sig runt och gick olyckligt över ett fårstaket och föll. Fallet resulterade i ett brutet nyckelben för Nellie och ett halvårs konvalecens för Cara. Nu har veterinären sagt att Cara är frisk och ska få hoppa igen i september.
Flera förbättringar på anläggningen har skett. Nätet från ridhuset har nu blivit vindskydd för "Horse hotel" eller det runda stallet. Där finns det boxar för tillfälliga besökare till anläggningen. Ridhuset har fått en långsida med plast så man kan se det vackra berget utanför och ljus kommer in. Sargen har fått ett nytt lager med vitfärg, vilket gör ridhuset ljusare.
Fyra hagar till har fått skjul för väderskydd. Unghästen Diddi fick ont i sina hovar som inte hängde med i utvecklingen att bära en kropp som mätte 150 cm. Fick reda på att det är vanligt att de större hästarna kan få med detta. Dan lade då in naturgrus som blev mjukare för Diddis små hovar och så blev det med ens mycket bättre.
22 Apr 2018
Årets arbetsdag 22 april 2018
En sådan underbar dag!
Bra uppslutning och vi blev många som hjälptes åt. Det blir nästan lite magiskt att det blir gjort så mycket utan stress. Det blir en härligt gemenskap. Idag var det den tredje dagen som hästarna släpptes på gröngräset i några timmar för att vänja magarna till det starka nygräset. Våren har kommit fort.
Ridhusunderlaget fick sig en ordentlig genomgång och blev slätt som ett slottsgolv efter att lasern mätt det helt jämnt. Det känns nästan lite synd att låta hästar skutta runt på ett så jämnt underlag ;) men våra hästar ska ha det så bra som vi kan göra det för dem, så det är klart att de ska ha ett bra underlag. Andra sysslor som blev gjorda var olja staket, rensa bort ogräs och rensa bort grus från gräset som snöplogningen har flyttat dit. Gjort ett riktigt vårröj både inne och ute.
Avslutade med pizzalunch i gröngräset och vi alla njöt av dagens dagsverke, riktigt riktigt bra gjort av allihop, tillsammans och med många glada skratt.
Stort tack till er alla!!
17 Jan 2018
Clinic Jens Fredricsson på Ranneberga gård 2018-01-14
Går därifrån med ett sinne fullt av inspiration från en person med gedigen hästkunskap. Jens levererade klokskap och tankar om hur man hanterar häst. Han berättade att Tyskland dominerar inte längre toppen och att det inte handlar om att tyskarna blivit sämre, utan att andra ser seriöst på sporten och håller sig i trim, -Tyskarna är kvar i baren och svenskarna är på gymmet.
Det är grundläggande att leverera sig själv på bästa sättet till hästen, du ska vara utsövd, ha ätit och vara i bra trim för att kunna vara en bra ryttare till hästen. Hästen är känslig för ryttarens sinnesstämning, en glad ryttare skapar bättre samspel med hästen än en ryttare som är på dåligt humör. Det är viktigt att berömma hästen och en uppskattad häst levererar mer.
Jens gillar inte hjälptyglar som drar ner hästens huvud och förhindrar aktivitet i bakkroppen. Istället ska hästens bakben aktiveras med gymnastik för att hästen ska ridas i uppförsbacke. Vidare tipsade Jens om att inte fyrkantsspåret ska användas för det gör hästen sned han tyckte man skulle rida mot sina egna tänkta linjer. Hästens höftspetsar är bredare än bogspetsar så om hästen följer väggen så går hästen utanför spåret med framdelen i förhållandet till bakdelen = snedhäst.
Jens jobbade mycket med vikthjälper och sidvärtsrörelser för att skapa en mer välgymnastiserad häst. Det är bra att använda olika nosgrimmor för att förhindra att något klämmer på hästen och de ska inte spännas för hårt.
Om hästen blir rädd för något så rid inte dit med tvång, det kommer att lösa sig om man hanterar situationen klokt och över tid. Det är inte ett klokt sätt att spöa hästen mot det den är rädd för det skapar bara mer rädsla och spänning.
Jens räknade ofta galoppstegen högt detta för att ge en grundläggande takt till sig själv och hästen. Det gjordes en bomövning där eleverna skulle börja räkna nio galoppssprång innan bommen för att känna in rytm och längd i galoppsprången och även veta att de har koll på sin distans. Räkna galoppsprången mellan bokstäverna och kräv exakthet med bokstaven till ryttarens knä, har jag fem galoppsprång? Kan jag ändra till sex eller fyra osv, utmana dig själv.
Noggrannhet är nyckeln, skapa en plan och utvärdera/analysera den efteråt.
Många bra tips och fantastiskt mycket inspiration.
Tack Jens!
och tack SHRF som anordnade clinicen.
Vid pennan Sofia Westergren och Lotta Nävergård
Bild 1: Kristina Åström, Lotta Nävergård, Sofia Westergren
Bild 2:Josephine Massaro framför läktaren som byggts upp för clinicen.
14 Jul 2017
En ponnymorsa's resa till att godkänna dotterns stora dröm, att bli ägare till: "Ingen-häst-utan-mer-som-att-trycka-upp-en-duracellkanin-i-arslet-på-dottern"
Vi letade ponny till blivande 14-åringen som ridit i många år. Många mil i bilen blev det, och vi fick uppleva platser vi aldrig annars skulle få se.
Vi har kollat, svarta, gråa, gula och vita. Stora, små, känsliga och tokiga, Och helt plötsligt, på en liten gård i Ulricehamn stod han med stort H! ( i alla fall om du frågar dottern. ) En kritvit sagohäst! Ponnymorsan funderade genast på hur i hela friden man skall kunna hålla en "sån" ren, vi som har lösdrift. Så vart det dags för ägaren att visa upp sin vita springare. Jag ser en helt skogstokig häst, som bara står på bakbenen. Dottern bara ler, -honom skall jag ha! ( trots det så är den helt olik sagans Ferdinand. ) Jag förklarar TYDLIGT för dottern i bilen hem, glöm det, ponnyn är ju tokig!
Men, på ett mycket märkligt sätt, hade jag !?! bokat en provridning till. ( Jag är helt övertygad att Julia nu gått kurs i hypnos..) Med oss denna gång har vi en minst lika tokig, som dottern, vän till oss. ( - hur tänkte jag där?!?) Sedan händer ännu märkligare saker, jag ?!? bokar en besiktning på pållen. Nu är det inte bara Julia o Jossan som är tokiga, de har smittat mig!!!
Så, nu har vi världens underbaraste, vackraste kritvita ponny hemma. Han har på 4 veckor tagit en stooor plats i mitt hjärta. Välkommen Castlequarter " Candy" Och ( detta hörs inte ofta ) vilken tur att jag övertalades! Tack Julia o Josephine.
14 Jul 2017
Hej på er!
Satt och tänkte tillbaka lite på vårt första besök i stallet och tänk egentligen hur det kan bli...
Första gången jag kom till Stall Hamra skulle vi "bara" klappa lite hästar. När stalldörren öppnades och vi gick in i stallet var min första tanke "Wow vad fint, här skulle jag vilja ha en egen häst!" Det var en tanke jag inte haft på säkert 15 år. Att ha en egen häst var dock en stor barndomsdröm. Besöket i stallet den gången innehöll mycket klappande av hästar men framför allt så var det första gången som Matilda red. Den blicken hon hade när hon fick frågan om hon ville rida på den fina lilla vita ponnyn Can Can... oj oj oj, det var LYCKA! Efter detta besöket blev Matilda en riktig hästtjej och jag blev återigen sugen på att börja rida. Sagt och gjort, mamma och dotter började rida.
Idag, några år senare, så står vi här på Stall Hamra med vår alldeles egna häst och njuter av varje dag som nyblivna hästägare till vår älskade lilla ponny som har fångat hela familjens hjärtan!
Ja det är aldrig för sent att uppfylla en barndomsdröm!
Kram på er!
Linda
11 Jul 2017
Hej hopp J
I torsdags den 6:e juli åkte jag och Frida ut på besök till Malinja gård på Tjörn för att hålla i ett helglägerför 3 glada tjejer. Helen Svantesson/Frida, Ines Nävergårdh/Afrodite och Selma Ahl/Polka.
Fredag den 7:e juli åkter vi ut för att bekanta oss med anläggningen och rida ut ihop med Ines och Selma. Frida tyckte tydligen det var livat att komma till ett nytt ställe några dagar och var super pigg att rida trots alla blinningar som jagade oss ”Fy för dessa flygfän”.
Lördagen kom med start av lätt regn som drog förbi och vädret var med oss. Gänget samlades kl 10 och vi började första passet kl 11. Tjejerna red fram och därefter fick var ock en rida runt och känna in sin egen sits och inverkan som vi tillsammans diskuterade. Detta för att var och en skulle få en känsla för vad vi skulle jobba med. Sen följde ett pass med som började med jobb utan stigbyglar och fokus var att ryttaren skulle hitta sin grundsits.
Efter passet bjöds det på grillade hamburgare med lyxiga tillbehör, fixade av Helena och Robert J super gott tack!! Det fanns gott om fika, dricka och kaffe. Man fick en sån härlig känsla av ridläger som man var på som barn.
När alla var mätta och goa så tog vi sats för att rida andra passet där vi skulle fortsätta jobba med ryttarens sits samt även börja jobba lite mer med att ge hästen rätt inverkan och balans i vardagsjobbet i detta pass hade vi låga hinder och travbommar.
Trötta nöjda tjejer åkte hem tidig kväll…
Söndag samling kl 11. Jag var på plats kl 10 och byggde klart övningen för dagen och tog in trötta hästar för lite återhämtning innan träning. 12.00 kom det 3 lite sega ekipage ridandes men efter uppvärmning på stora gräsängen så verkade alla vara laddade för ett sista pass i ridhuset. Idag fokuserade vi på att få koll på hästens och ryttarens samverkan med volter och flyttningar av hästens bakdel detta ihop med lite låga hinder gav de lite huvudbry med alla tre löste det super efter en stund. Vi avslutade passet med att diskutera vad de själv kände för förändring i sin sits efter helgen och vad de fortsatt skulle jobba med och sen bar det av i galopp på stora ängen ”ärovarv” med glada tillrop och applåderJ
Frida fick bo kvar på Malinja till måndag kväll då vi tog en sista uteritt med Ines och en härlig galopp på ängenJ därefter hemfärd till Stall Hamra igen.
Tack till alla medverkande för en lyckad helg!!
(OBS! Vi kör igen helgen v 31 5+6:e augusti..)
//Lotta Nävergårdh
7 Jul 2017
För första gången!
Att göra något för första gången är ju alltid lite speciellt och ofta spännande också! Så när Sofia Westergren bad mig att skriva ett blogginlägg till Stall Hamra var jag inte sen att tacka ja. Förutom blogginlägget är det mycket som sker för första gången just nu i mitt liv. Bara senaste veckan har jag gjort följande för första gången.
Gått på semester för att vara ledig i mer än tre veckorna sträck - det är första gången i mitt liv.
Åkt på meeting till vackra Grevagården med min fina häst Alfons Tricket. Han skötte sig dessutom utmärkt och vi avslutade helgen med att hoppa en 115 cm bana för första gången tillsammans innan hemfärd.
Ställt en häst på gången, i spolspiltan och i boxen för första gången i mitt helt nybyggda stall. Behöver jag säga att känslan var och är magisk?! Det är en dröm som nu går i uppfyllelse. Att få rita, planera och vara med i hela byggprocessen av ett eget stall är både roligt, jobbigt, nervöst och underbart. Vilken resa! Vilken känsla! Jag svävar på moln.
Ett eget stall utanför dörren och en anläggning som Hamra på skrittavstånd, kan det bli bättre? Knappast!
Så när jag idag gjorde i ordning Alfons för en dressyrlektion för Reine nere på Hamra kunde jag inte sluta le. Jag tror jag sken ikapp med solen och Alfons presterade därefter. Han var magisk! Nästa vecka kommer Sofia och Dan upp o kollar in mitt nya stall. Det blir också för första gången!
Önskar er alla en fortsatt underbar sommar.
Kram Jossan
6 Jul 2017
Idag blev det lite hoppning. Era tyckte att det var HUR kul som helst och det var full rulle på henne. En tjej i stallet hängde på och hoppade lite tillsammans med mig och Era vilket var väldigt kul. Jag och mamma har ju inte stått där så länge men jag är faktiskt imponerad över hur mysigt och lugnt det är även om det är ganska stort. Tillbaka till hoppningen då... Era hoppar ju liiiite mer än vad hon behöver men jag tror att det kommer lugna ner sig när hon får mer muskler och landar lite mer i sig själv. Jag hoppar ju verkligen inga höjder (lilla hindret på bilderna) utan vill mest skutta lite på skoj och försöka lugna ner henne. (Det blir ju lite för kul ibland...) Sedan är det lite tråkigt att Lotta Wahlborg fick ställa in sina lektioner denna veckan. Jag skulle ju varit med där men som sagt fick det bli lite med mamma som gav lite tips.
Här är dessutom lite bilder mamma tog innan vi började med hoppningen. Jag är ju HELT kär i hur hon ser ut! Väldigt lik sin pappa i vissa fall som också ser helt otroligt vacker ut. Fuxsto var ju det jag letade efter när vi kollade häst och det kunde inte blivit mycket bättre!
Nu blir det sova för mig och upp klockan sju för att göra lunch inför jobbet. Spännande dag imorgon där vi kommer att lära oss om EKONOMI. Sjukt kul fast jag vet inte om det toppar det vi gjorde idag, MARKNADSFÖRING och FÖRSÄLJNING. Vi gjorde ju en helt galen övning som ni kan läsa om i föregående inlägg.
19 Jun 2017
I helgen kom den norska hästtränaren Ellen Ofstad till Stall Hamra. På fredagen kom de första deltagarna, den längst resande kom från Oslo. Vi åt middag tillsammans en trappa upp i Hamras fina cafeteria. Det blev mycket hästsnack såklart och vi fick tillfälle att ställa frågor till Ellen och lära känna varann.
Clinic för nyfikna
På lördagmorgonen startade vi med en clinic kl 10.00 och hade verkligen solen med oss! Vi var ca 25 personer som deltog och alla var såklart nyfikna på hur Ellen Ofstad tränar hästarna och vad egentligen kursen Kommunikation & Motivation i frihet är?
Det var tre hästar från Stall Hamra som fick inleda clinicen, Denar, Frida och Miners Gold. Ellen jobbade själv med hästarna för att visa hur hon tränar dem och även för att testa av dem och analysera deras egenskaper inför kursen fortsättningsvis. Denar som var först är stor, har en tendens att bli närgången och bufflig. Dessutom har han kort tålamod och blir lätt rastlös, vilket kan skapa problem som att han inte står stilla och liknande. Ellen la upp övningar för att göra honom mindre närgången och mer tålmodig. På ganska kort tid kunde clinicbesökarna se en förändring.
Klickerträning – kokoo
Ellen tränar hästarna med klicker och belöningsbaserad inlärning. Det betyder att man kan förstärker inlärningen med ett "ljud" eller ord i det ögonblick när hästen gör rätt och i omedelbar anslutning till det ger den en godbit. Många på Stall Hamra hörde lätet "kokoo" (fonetiskt som en gök) under helgen och funderade förstås. Egentligen kan du använda vilket ord som helst, som t ex "bra!", "duktig!" eller "good boy!", det viktigaste är att det är kort och sägs med positiv energi och exakt när hästen gör rätt. Fördelen med klicker är att det går att belöna i exakt rätt ögonblick och hästen förstår vad som menas. Men det kräver förstås tajming och taktkänsla!
Hippson på besök
Under clinicen fick vi besök av tidningen Hippson och vi ser fram emot ett tidnings- och webreportage från Stall Hamra framöver. Det blev en fikapaus i mitten av clinicen där hästvänner minglade runt tillsammans. Strax före 13.00 avslutades clinicen och för kursdeltagarna som skulle vara med hela helgen väntade lunch.
Praktiska övningar på hästarna
På eftermiddagen fick kursdeltagarna träna på hästarna. Då var det tre skimlar som kom in i ridhuset. Två lektionshästar från Stora Höga Ridklubb och ett privatägt PRE sto, alla med olika karaktärer. Ellen gav deltagarna instruktioner och hjälpte till med vilka övningar som var lämpliga för de olika hästarna. Alla var överens, det var roligt och givande men inte alls lika lätt som det såg ut. Eftermiddagen avrundades med att ytterligare en häst från Hamra tränades av Ellen, tjusiga Haflingerstoet Vanja. Sedan väntade tacobuffé och massor av hästsnack förstås innan deltagarna åkte hem eller övernattade på Älgbergets Bed & Breakfast.
Söndag - utveckling från bufflig häst till stillastående, tålmodig häst
På söndagen startade Ellen med att träna Denar och visa deltagarna. Hon försvårade övningarna från lördagen och det var fantastiskt att se utvecklingen från en otålig, bufflig häst till att stå helt stilla fastän Ellen "provocerade" honom med godispåsen, gick fram och tillbaka, upp och nedför en pall eller slängde benet över ryggen på honom. De här övningarna kommer vi att ha nytta av framöver. Behöver jag säga att Denar tyckte träningen var riktigt rolig!
Övningar med och utan häst
För att få in känsla och tajming fick deltagarna träna och agera häst och människa med varann under söndagen. Det lockade till mycket humor och skratt. Det blev också praktiska övningar på två av skimlarna igen och det var roligt att se deltagarnas utveckling.
Lastträning
I samband med en kaffepaus visade Ellen lastträning. Denar fick agera skådespelare och demohäst. Han rusade först in i trailern. Då backade Ellen ut honom igen och började lasta steg för steg. Han fick gå ett halvt steg framåt och ett bakåt. Målet var att få honom att stå avspänt med bakbenen på lämmen. Ellen analyserade kvickt att Denar inte känner sig komfortabel med bakbenet så det är därför han forcerar och snabbt springer in i trailern. Först när han är komfortabel med bakbenen kommer han att kunna stå tryggt. Vi fick se Ellen träna med detaljer och styra Denar steg för steg och i sidled. Vi fick också rådet att ställa trailern på olika platser, lasta med olika utrustning och i olika väder. Det här tål att jobba vidare med!
Summering
Alla deltagare (även hästarna!) var väldigt nöjda med helgen som gav mersmak! Kommunikation & Motivation i frihet är en slags språkkurs för att lära sig kommunicera och motivera hästen på ett bättre sätt. Och jag kan säga: Det funkar verkligen! För hur många gånger har du t ex inte sagt till din häst samma sak gång på gång utan att det får effekt till nästa tillfälle? Här fick inlärningen i stort sätt omedelbar effekt. Denna kurs är den första i raden av Ellens kurstema, vi ser fram emot flera!
Ellen Ofstad med Denar
8 Jun 2017
Tävling i Uddevalla med dottern Nellie 12 år.
Himmel
Final i Sveland cup. Många duktiga B-ponny ekipage och vi åker dit utan större förväntningar. En bra och stabil ritt är målet. Vinsten med en träningshelg för Sylve Söderstrand och Lotta Björe lockar så klart men vi vet att konkurrensen är hård. Tio stycken B-ponnyer och hela nio stycken till omhoppning. Nellie startar näst sist och de ofta duktiga ekipagen har känt av nervositeten och flera var inte felfria. Nellie går in med vetskapen om att sista ryttaren leder cupen och brukar rida fort. Nellie sätter en säker och felfri ritt, den sista ryttaren är felfri men nästan fyra sekunder långsammare. Lyckan är total och vi har en träningshelg att se framemot!!
Helvete
Nästa klass är finalen i Div 1. Det gäller att starta om och finna fighting spirit igen. Den känslan är inte helt lätt efter att man varit väldigt nöjd. Uppvärmning och framhoppning. Rider an på oxern igen, strax start. Ponnyn känns lite "tom", lägger om skänkeln och låter ponnyn gå av ett galoppsprång för tidigt. Det har gått bra förut. Idag gör det inte det. Alla håller andan och kraschen kommer i hindret. Ponnyn faller på sidan och glider en halvmeter med Nellies ben under. Man ser att Nellies kropp klarar sig. Hur gick det? Klarade sig benet, är något av, trasigt? Hur mår ponnyn? Någon ropar efter sjukvårdare och en man som presenterar sig som läkare är snabbt på plats. Nellie är chockad och ledsen. Svarar på frågorna och borstar av sig för att hoppa upp på hästen igen. Det är en lagtävling och hon vill göra sin insats för laget. Ridsporten formar tuffa tjejer. När hon kommer fram till banan så är det hennes tur. Tårarna rinner när hon går in på banan. Det är LA och den högsta klassen som ekipaget tävlar i. Sätter en bra runda med fina språng, dock med ett stopp på ett tittigt räcke. När Nellie kommer ut från banan så brister det för Mamma mig, tårarna rinner och dottern får en kram. Någon kommer och tror att våra tårar är för stoppet men så är det inte, tårarna är för att chocken släpper och tacksamheten över livet och glädjen att allt gott bra.
Vid pennan Ponnymamma, Sofia
3 May 2017
Nu är Maj nästan slut och vi har redan fått en härlig sommarvärme som vi Nordbor har längtat efter i månader. Några hästar släpptes tidigt på bete men då temperaturen föll igen och stannade på några plusgrader om dagen och det var frost på natten så slutade gräset att växa. Men nu är det mer än fullfart på grästillväxten och vi har betesputsat flera hagar med traktorn.
Ett uppskattat lyft för anläggningen är att sargen blivit vit! Tack alla som hjälpt till med detta. Lovorden har varit många. Någon har även tittat i taket för att se om belysningen förstärkts på något sät för att ge det ljusare intrycket. Bra blev det och stort tack till Helen och Dan och alla som hjälpt till med projektet!
Vi har köpt nya rosetter och den nya modellen har ett hästhuvud tryckt på kransen och finns i färgerna blå/rött och Blå/gult. Visst är de fina?
Vid pennan, Sofia
Vi har redan haft två Pay and Jump i år på Stall Hamra, våra Pay and Jump känns etablerade och vi har haft många starter. På långfredagen var det rekord med nästan dubbelt antal i starter mot vad vi haft tidigare. Den 1 maj var det en del som inte kom på grund av Kvarka i Ljungskile men ändå rekord mot förra året.
Många fina starter och så duktiga barnen är, när man tänker tillbaka till sin egen tid som ponnyryttare så tränade vi inte så seriöst och resultatet blev därefter. Idag så är barnen och ungdomarna välskolade i sin ridning. Kul med så fina ritter och särskilt roligt med de ekipagen som står på Stall Hamra.
Säkerheten är viktig för oss och Er som kommer för att hoppa, det får inte hända några olyckor och vi gör vad vi kan på Stall Hamra för att undvika detta. En viktig faktor är att det ska vara lugnt och fint, ingen ska känna sig stressad utan allt får ta den tid som behövs.
I stort var det samma funktionärer på båda tävlingarna och vi fungerar verkligen som ett bra team! Det värmer extra mycket när flera av Er har uttryckt en vilja och intresse för ytterligare ett datum till pay and jump under sommaren! Så det ska vi försöka hinna med, flera av dem som var här och hoppade ville inte vänta till augusti igen utan kommer gärna tidigare.
De pengar som nu har kommit in har vi använt till en extra högtalare som förser publiken vid paddocken med bättre information. (det kommer även en i cafét senare) Det kändes riktigt bra när man kunde följa tävlingen på ett bekvämt sätt och alla hade bra information. Det är även en ny mixer installerad som gör att Ni nu kan ansluta er mobiltelefon för att lyssna på egen musik när ni rider.
Stall café som hålls av fam Nielsen har nästan sålt slut vid båda tillfällena och Ödsmålsburgaren har försett oss med traktens godaste burgare. Lotta Nävergårdh har hållt i framhoppningen på ett säkert och föredömligt sätt tillsammans med sin sambo Henrik. Paret Brinkhoff/Andreasson sköter parkeringen så att alla har fått plats på parkeringen, bra pusslat! Hinderbanan har Karin J tagit hand tillsammans med Victoria och Gunilla så ändring av höjderna fungerat snabbt och bra, även grindar och vattenmattor har kommit fram så fort höjden medger det. Ett särskilt tack till Linda S som tagit ansvaret över sekreteriatet ifrån undertecknad. Sedan är det fler som hjälper till i mån av tid och möjlighet och fler har hjälpt till med att förberedelserna där frambyggnad och bortbyggnad ingår, ett stort tack till var och en av er!! Tackar för att ni läst mina rader, Sofia W
Se gärna på bilder från tävlingarna /klicka-har
30 Apr 2017
Solen sken men det var väldigt kallt i vinden. Den 29 april gick den andra Westerntävlingen på Stall Hamra. Denna gång var det mer av uppvisningsridning med vackra dräkter och hästarna var utsmyckade, allt gick väldigt lugnt till. Jag var nog inte ensam om att sakna den förra tävlingens fart och fläkt, för då var det fartgrenar som reds. Min sammanfattning av stämningen är densamma efter dessa båda tävlingar och den är att Westernfolket är stödjande och glada och inte bara över sina egna prestationer, utan verkar geniuint glada över andras prestationer också. Detta är intressant och jag funderar mycket på vad som gör det och hur man kan ta det vidare till andra ridsporter, har du något förslag?
Vid pennan, Sofia W