Clinic och kurs för Ellen Ofstad

I helgen kom den norska hästtränaren Ellen Ofstad till Stall Hamra. På fredagen kom de första deltagarna, den längst resande kom från Oslo. Vi åt middag tillsammans en trappa upp i Hamras fina cafeteria. Det blev mycket hästsnack såklart och vi fick tillfälle att ställa frågor till Ellen och lära känna varann.

Clinic för nyfikna
På lördagmorgonen startade vi med en clinic kl 10.00 och hade verkligen solen med oss! Vi var ca 25 personer som deltog och alla var såklart nyfikna på hur Ellen Ofstad tränar hästarna och vad egentligen kursen Kommunikation & Motivation i frihet är?

Det var tre hästar från Stall Hamra som fick inleda clinicen, Denar, Frida och Miners Gold. Ellen jobbade själv med hästarna för att visa hur hon tränar dem och även för att testa av dem och analysera deras egenskaper inför kursen fortsättningsvis. Denar som var först är stor, har en tendens att bli närgången och bufflig. Dessutom har han kort tålamod och blir lätt rastlös, vilket kan skapa problem som att han inte står stilla och liknande. Ellen la upp övningar för att göra honom mindre närgången och mer tålmodig. På ganska kort tid kunde clinicbesökarna se en förändring.

Klickerträning – kokoo
Ellen tränar hästarna med klicker och belöningsbaserad inlärning. Det betyder att man kan förstärker inlärningen med ett "ljud" eller ord i det ögonblick när hästen gör rätt och i omedelbar anslutning till det ger den en godbit. Många på Stall Hamra hörde lätet "kokoo" (fonetiskt som en gök) under helgen och funderade förstås. Egentligen kan du använda vilket ord som helst, som t ex "bra!", "duktig!" eller "good boy!", det viktigaste är att det är kort och sägs med positiv energi och exakt när hästen gör rätt. Fördelen med klicker är att det går att belöna i exakt rätt ögonblick och hästen förstår vad som menas. Men det kräver förstås tajming och taktkänsla!

Hippson på besök
Under clinicen fick vi besök av tidningen Hippson och vi ser fram emot ett tidnings- och webreportage från Stall Hamra framöver. Det blev en fikapaus i mitten av clinicen där hästvänner minglade runt tillsammans. Strax före 13.00 avslutades clinicen och för kursdeltagarna som skulle vara med hela helgen väntade lunch.

Praktiska övningar på hästarna
På eftermiddagen fick kursdeltagarna träna på hästarna. Då var det tre skimlar som kom in i ridhuset. Två lektionshästar från Stora Höga Ridklubb och ett privatägt PRE sto, alla med olika karaktärer. Ellen gav deltagarna instruktioner och hjälpte till med vilka övningar som var lämpliga för de olika hästarna. Alla var överens, det var roligt och givande men inte alls lika lätt som det såg ut. Eftermiddagen avrundades med att ytterligare en häst från Hamra tränades av Ellen, tjusiga Haflingerstoet Vanja. Sedan väntade tacobuffé och massor av hästsnack förstås innan deltagarna åkte hem eller övernattade på Älgbergets Bed & Breakfast.

Söndag - utveckling från bufflig häst till stillastående, tålmodig häst
På söndagen startade Ellen med att träna Denar och visa deltagarna. Hon försvårade övningarna från lördagen och det var fantastiskt att se utvecklingen från en otålig, bufflig häst till att stå helt stilla fastän Ellen "provocerade" honom med godispåsen, gick fram och tillbaka, upp och nedför en pall eller slängde benet över ryggen på honom. De här övningarna kommer vi att ha nytta av framöver. Behöver jag säga att Denar tyckte träningen var riktigt rolig!

Övningar med och utan häst
För att få in känsla och tajming fick deltagarna träna och agera häst och människa med varann under söndagen. Det lockade till mycket humor och skratt. Det blev också praktiska övningar på två av skimlarna igen och det var roligt att se deltagarnas utveckling.

Lastträning
I samband med en kaffepaus visade Ellen lastträning. Denar fick agera skådespelare och demohäst. Han rusade först in i trailern. Då backade Ellen ut honom igen och började lasta steg för steg. Han fick gå ett halvt steg framåt och ett bakåt. Målet var att få honom att stå avspänt med bakbenen på lämmen. Ellen analyserade kvickt att Denar inte känner sig komfortabel med bakbenet så det är därför han forcerar och snabbt springer in i trailern. Först när han är komfortabel med bakbenen kommer han att kunna stå tryggt. Vi fick se Ellen träna med detaljer och styra Denar steg för steg och i sidled. Vi fick också rådet att ställa trailern på olika platser, lasta med olika utrustning och i olika väder. Det här tål att jobba vidare med!

Summering
Alla deltagare (även hästarna!) var väldigt nöjda med helgen som gav mersmak! Kommunikation & Motivation i frihet är en slags språkkurs för att lära sig kommunicera och motivera hästen på ett bättre sätt. Och jag kan säga: Det funkar verkligen! För hur många gånger har du t ex inte sagt till din häst samma sak gång på gång utan att det får effekt till nästa tillfälle? Här fick inlärningen i stort sätt omedelbar effekt. Denna kurs är den första i raden av Ellens kurstema, vi ser fram emot flera!

/imgp8365.jpg Ellen Ofstad med Denar

19 Jun 2017

                                                                                                                                  

 

Välkomna till Stall Hamra

 

Dan  Westergren

0701-582985

nellie@stallhamra.se

0705-776495

sofia@stallhamra.se

0705-776376

 

Håll dig uppdaterad om vad som händer på Stall Hamra via Nyhetsbrevet.

Skriv in din mail här nu med detsamma :)