Jens Fredricsson Clinic 2018-01-14

Clinic Jens Fredricsson på Ranneberga gård                                               2018-01-14

Går därifrån med ett sinne fullt av inspiration från en person med gedigen hästkunskap. Jens levererade klokskap och tankar om hur man hanterar häst. Han berättade att Tyskland dominerar inte längre toppen och att det inte handlar om att tyskarna blivit sämre, utan att andra ser seriöst på sporten och håller sig i trim, -Tyskarna är kvar i baren och svenskarna är på gymmet.

Det är grundläggande att leverera sig själv på bästa sättet till hästen, du ska vara utsövd, ha ätit och vara i bra trim för att kunna vara en bra ryttare till hästen. Hästen är känslig för ryttarens sinnesstämning, en glad ryttare skapar bättre samspel med hästen än en ryttare som är på dåligt humör. Det är viktigt att berömma hästen och en uppskattad häst levererar mer.

Jens gillar inte hjälptyglar som drar ner hästens huvud och förhindrar aktivitet i bakkroppen. Istället ska hästens bakben aktiveras med gymnastik för att hästen ska ridas i uppförsbacke. Vidare tipsade Jens om att inte fyrkantsspåret ska användas för det gör hästen sned han tyckte man skulle rida mot sina egna tänkta linjer. Hästens höftspetsar är bredare än bogspetsar så om hästen följer väggen så går hästen utanför spåret med framdelen i förhållandet till bakdelen = snedhäst.

Jens jobbade mycket med vikthjälper och sidvärtsrörelser för att skapa en mer välgymnastiserad häst. Det är bra att använda olika nosgrimmor för att förhindra att något klämmer på hästen och de ska inte spännas för hårt.

Om hästen blir rädd för något så rid inte dit med tvång, det kommer att lösa sig om man hanterar situationen klokt och över tid. Det är inte ett klokt sätt att spöa hästen mot det den är rädd för det skapar bara mer rädsla och spänning.

Jens räknade ofta galoppstegen högt detta för att ge en grundläggande takt till sig själv och hästen. Det gjordes en bomövning där eleverna skulle börja räkna nio galoppssprång innan bommen för att känna in rytm och längd i galoppsprången och även veta att de har koll på sin distans. Räkna galoppsprången mellan bokstäverna och kräv exakthet med bokstaven till ryttarens knä, har jag fem galoppsprång? Kan jag ändra till sex eller fyra osv, utmana dig själv.

Noggrannhet är nyckeln, skapa en plan och utvärdera/analysera den efteråt.

Många bra tips och fantastiskt mycket inspiration.

Tack Jens!

och tack SHRF som anordnade clinicen. 

Vid pennan Sofia Westergren och Lotta Nävergård

 

 

 

17 Jan 2018

                                                                                                                                  

 

Välkomna till Stall Hamra

 

Dan  Westergren

0701-582985

nellie@stallhamra.se

0705-776495

sofia@stallhamra.se

0705-776376

 

Håll dig uppdaterad om vad som händer på Stall Hamra via Nyhetsbrevet.

Skriv in din mail här nu med detsamma :)